Leer jezelf ontspannen

Je zult het vast wel al weten, “ja ja, ik moet echt meer ontspannen”, want je voelt de spanning in heel je lijf. Helaas raken we ook gewend aan stress en spanning, en denken we dat het wel meevalt. De waarheid is dat continue stress ervaren behoorlijk beschadigend kan zijn voor je lichaam, en wat betreft het afvallen, werkt het dit ook nog eens tegen! “Ik heb geen tijd om te ontspannen, ik moet nog zoveel doen!” Dat heb jij jezelf vast weleens horen zeggen. Je wil het wel, maar steeds wordt het uitgesteld naar een ander moment, want eigenlijk komt het gewoon niet uit. Daar is een hele lijst van dingen wat je eerst wilt bereiken en doen voordat je toegeeft aan de tijd nemen om echt te ontspannen en op te laden. In de tussentijd wordt de stress alleen maar meer. Externe stress factoren zijn bijvoorbeeld overmatig social media prikkels, bewerkt voedsel eten, stress rondom financiën, problemen binnen het gezin, of levensgebeurtenissen die een grote impact maken. Interne stress factoren dragen ook bij aan het stress niveau. Continue rondlopen met een kritische stem in je hoofd, of steeds streven naar perfectie en nooit tevreden voelen, automatische negatieve gedachtes, grenzeloos zijn en een gebrek aan tijdmanagement.

Hoe gestrest ben je?

Chronische stress

Als je er écht even stil bij staat, hoe voel jij je werkelijk zo van dag tot dag?

Merk je dat je vaak een opgejaagd gevoel hebt en continue aan het haasten bent, of zelfs een gevoel alsof je aan het trillen bent van spanning?
Sta je altijd “AAN”?
Eet je altijd terwijl je “on the go” bent, staand, terwijl je aan het multitasking bent of eet je heel snel?
Voel je vaker je hartslag bonken in je borstkast of dat het versneld is?
Praat je continu negatief tegen jezelf en je lichaam?
Kun je moeilijk in slaap vallen en merk je dat je jouw gedachtes niet tot rust kunt brengen?

De bijwerkingen

Chronische stress kan je bijnieren uitputten en zorgt ervoor dat je lichaam continue in de overlevingsmodus staat. Nog een nadelig gevolg is dat je te maken hebt met een geblokkeerde vetverbranding.

Door stress gaat het lichaam meer cortisol en adrenaline (stress hormonen) en insuline aanmaken, waardoor de vetverbranding stil wordt gezet en de bloedsuikerspiegel uit balans raakt. Ghreline (het “hongerhormoon”) wordt ook meer aangemaakt! Dit maakt het lastig om je eetlust te weerstaan en veroorzaakt dat je veel meer verlangt naar zoetigheid en snelle koolhydraten. Een ontspannen lichaam werkt in alle opzichten beter. Je spijsvertering zal soepeler verlopen, je hormonen zullen beter in balans zijn, en je metabolisme werkt beter. En als je ontspannen bent kun je de voordelen van gezond eten en bewegen beter voelen.

Kun je leren om te ontspannen?

Ontdek onze tips

Je kunt zeker leren om te ontspannen, en het helpt ook nog als je het gaat zien als een essentieel deel van je dag en geen luxe. Het is van belang voor je gezondheid en voor het goed kunnen blijven functioneren en presteren.

Hier zijn 5 tips wat je kunt doen om meer ontspanning te ervaren in je dagelijkse routine

  1. Zet je telefoon wat vaker op vliegtuigstand. Ben je er wel van bewust hoe vaak je naar je telefoon grijpt om je berichten en mails te checken, of even door social media te scrollen? Las een poosje rust in, en zet je telefoon op vliegtuigstand voor een tijd dat je met jezelf wilt afspreken. Misschien kies je voor een telefoon pauze van 20 minuten en merk je in die tijd dat je alsnog er vaak naar gegrepen hebt, en dacht “oh nee, nu even niet”. Merk ook op wat voor andere dingen je doet met je tijd en hoeveel meer rust het je brengt.
  1. Transformeer je innerlijke criticus in je beste maatje. Waarschijnlijk onderschat je de impact van steeds herhalende negatieve gedachtes. Hoe helpend is het echt om steeds te denken hoe ontevreden je ergens over bent, dat jij jouw lichaam niet goed genoeg vind, wat je allemaal nog moet doen of niet hebt gedaan. Dit kost zoveel energie! Hoe anders zou het zijn om jezelf toe te spreken met woorden van aanmoediging en waardering? Hoeveel lichter zou jij je voelen als je de taken wat je wilt uitvoeren gewoon doet, in plaats van er alleen maar over na te denken? Doe wat je kunt, en anders laat je het los.
  1. Voldoende frisse lucht is goed voor de ontspanning en gezond voor je brein! Ga naar buiten, eventueel in de natuur, om een wandeling te maken. Ook een fijne tip is de “ommetje” app! Probeer het uit en ervaar hoe het je motiveert om dagelijks minimaal een rondje van 20 minuten te lopen. Je zult er energie van krijgen en het werkt bevorderend voor het afvallen!
  1. Creëer een ochtend ritueel voor jezelf. Dit hoeft echt niet lang te duren, maar eventjes tijd vrij maken voor jezelf nadat je bent opgestaan en voordat je meteen de drukte van de dag in duikt, kan een wereld van verschil maken! Een ochtend ritueel van 5-7 minuten kan zijn: Voordat je uit bed stapt, leg een hand op je hart en een hand op je buik, sluit je ogen en adem 3-5 keer met aandacht in door je neus en uit door je mond. Daarna pak je een notitie boekje en een pen en schrijf je 3 dingen op waar je dankbaar voor bent. Als laatste schrijf op wat je die dag nodig hebt of wil gaan doen, om er een top dag van te maken.
  1. Zorg ervoor dat je voldoende kwaliteit slaap krijgt! Een televisie, computer, smartphone of andere gadget straalt blauw licht uit, wat jouw slaapkwaliteit kan schaden. Het helpt enorm om zeker een uur voordat je gaat slapen dit soort beeldschermen te vermijden. Dus in plaats van nog een laatste ronde social media scrollen, netflixen of tv te kijken, ga een boek of tijdschrift lezen, even lekker in een warm bad, wat rustige muziek luisteren, of een fijne meditatie doen. Je kunt ook terug reflecteren op je dag, en in een notitieboekje opschrijven welke 3 succesmomenten je die dag hebt ervaren, of andere inzichten of gedachtes opschrijven. Tijdens je slaap krijgt je lichaam de kans om zichzelf te repareren en vernieuwen, en dat zorgt al voor een goed begin van de volgende dag!
Neem de tijd voor jezelf

Je verdient het

Natuurlijk zijn er veel meer manieren om te ontspannen, maar deze tips helpen je in elk geval alvast op weg! Het is belangrijker om een paar tips consequent toe te passen, en alleen maar om nog veel meer manieren van ontspanning te bedenken. Geniet ervan!

Hartelijke groetjes,
Marly, Hans en Dominique

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.